Άρθρο σχετικά με απεργία πείνας Τούρκων προσφύγων στο στρατόπεδο Λαυρίου, εφ. Ριζοσπάστης, 12/11/1981

Άρθρο σχετικά με τα γραφειοκρατικά εμπόδια που αντιμετώπιζαν πρόσφυγες της Ρουμανίας, εφ. Ελευθερία, 4/10/1950
6th August 2019
Απόσπασμα από το φυλλάδιο, “Απάντησις επί των δύο κατά του συνοικισμού των Θρακο-Βουλγάρων και Σέρβων άρθρων του Αιώνος «Η ΕΤΑΙΡΙΑ»”
6th August 2019
1950-1989

Άρθρο σχετικά με απεργία πείνας Τούρκων προσφύγων στο στρατόπεδο Λαυρίου, εφ. Ριζοσπάστης, 12/11/1981

Η Τουρκία στις δεκαετίες του 1970 και του 1980 γνώρισε έντονες κοινωνικές και πολιτικές συγκρούσεις (φοιτητική και εργατική αναταραχή, αντάρτικο πόλεων, δράση Κούρδων αυτονομιστών κλπ.). Οι διώξεις των κάθε λογής αντιφρονούντων κλιμακώθηκαν μετά το 1980 όταν επιβλήθηκε στρατιωτική δικτατορία από τον τότε αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγό Κενάν Εβρέν. Την επιβολή της δικτατορίας ακολούθησαν μεγάλες διώξεις (συλλήψεις, φυλακίσεις, βασανιστήρια, απαγορεύσεις) που προκάλεσαν ένα προσφυγικό ρεύμα προς την Ελλάδα.
Οι συγκεκριμένοι πολιτικοί πρόσφυγες φιλοξενήθηκαν ως επί το πλείστον σε έναν παλιό καταυλισμό προσφύγων στο Λαύριο. Οι Τούρκοι και Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες διεκδίκησαν να τους χορηγηθεί άσυλο και συνέχισαν να αγωνίζονται εναντίον του δικτατορικού καθεστώτος που είχε επιβληθεί στη χώρα τους.Στο δημοσίευμα που ακολουθεί περιγράφεται η επίσκεψη μίας επιτροπής σε ομάδα πολιτικών προσφύγων που έχει ξεκινήσει απεργία πείνας με διάφορα αιτήματα. Από το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ριζοσπάστης" που διάκειται ευμενώς προς τον αγώνα των πολιτικών προσφύγων, πληροφορούμαστε για τα αιτήματά τους, τις συνθήκες διαβίωσής τους και το πλαίσιο λειτουργίας του στρατοπέδου, το οποίο η εφημερίδα χαρακτηρίζει ως «γκέτο».

Απεργία πείνας στο στρατόπεδο Λαυρίου
Να ζήσουν ελεύθεροι ζητούν οι Τούρκοι πρόσφυγες
Για ν' αγωνιστούν ενάντια στη φασιστική δικτατορία της χώρας τους

Να ζήσουν ελεύθεροι στην Ελλάδα ή σε άλλες χώρες της προτίμησής τους και ν' αγωνιστούν ενάντια στη φασιστική δικτατορία, ζητούν οι Τούρκοι πολιτικοί πρόσφυγες που εδώ και μήνες -οι περισσότεροι- ζουν «υπό περιορισμό» στο γκέτο πολιτικών προσφύγων του Λαυρίου. Αντιμετωπίζοντας μέχρι πριν λίγο καιρό ακόμα τη δυσπιστία και τις αντιδραστικές αντιλήψεις της κυβέρνησης της «ΝΔ» [...] εξακολουθούν ακόμα να ζουν σε συνθήκες αβεβαιότητας για το μέλλον τους και -το σπουδαιότερο- χωρίς να μπορούν να εκπληρώσουν τον κύριο στόχο τους, που είναι η πάλη ενάντια στη χούντα της πατρίδας τους.
Έτσι εννέα από τους Τούρκους πολιτικούς πρόσφυγες άρχισαν πριν 3 μέρες απεργία πείνας που -όπως τόνισε εκπρόσωπός τους- θα διαρκέσει μέχρις ότου η κυβέρνηση δώσει λύσεις στα αιτήματά τους.
Χτες το πρωί, τους επισκέφτηκε αντιπροσωπεία της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης [...] μαζί με τον εκπρόσωπο του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας Ε. Κουρή, το δήμαρχο Λαυρίου κ. Πόγκα και δημοσιογράφους των αθηναϊκών εφημερίδων.
Η παραπάνω επιτροπή πριν επισκεφτεί τους πρόσφυγες συναντήθηκε με το διοικητή του Κέντρου Αλλοδαπών Λαυρίου κ. Θ. Γούση, που είναι υπεύθυνος για τη φρούρηση του γκέτο.
Κατά τη συζήτηση έγινε γνωστό ότι εκτός από τους Τούρκους υπάρχουν κι άλλοι πρόσφυγες άλλων εθνικοτήτων, σε πολύ περιορισμένο αριθμό.
Ειπώθηκε ακόμα ότι:
- Ο κανονισμός του γκέτο φτιάχτηκε το 1979, όταν υπουργός ήταν ο Α. Μπάλκος.
- Υπάρχει ένα ιατρείο που λειτουργεί από τις 9 το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι.
- Οι πρόσφυγες είναι υποχρεωμένοι να γυρίζουν στο γκέτο στις 12 τα μεσάνυχτα το χειμώνα και στη 1 το πρωί το καλοκαίρι.
- Αν οι πρόσφυγες «δημιουργούν προβλήματα» μπορεί ν' απελαθούν κι όσοι θεωρηθούν «εθνικά ύποπτοι», παρακολουθούνται.
- Το «Κέντρο Περιθάλψεως Πολιτικών Προσφύγων» έχει δυναμικότητα 200 κρεβατιών. Ανάμεσα στους μεμονωμένους πρόσφυγες ζουν 15 οικογένειες και 7-8 παιδιά ηλικίας από 2 μέχρι 16 χρονών. Αυτή τη στιγμή μάλιστα τέσσερες Τουρκάλες είναι σε κατάσταση εγκυμοσύνης.
- Για την ψυχαγωγία τους υπάρχει μιά τηλεόραση κι ένα τραπέζι του πινγκ-πονγκ...

Θέλουν ν' αγωνιστούν ενάντια στη χούντα

Στη διάρκεια της επίσκεψης της επιτροπής στους απεργούς πείνας, ο εκπρόσωπός τους δήλωσε ότι πρώτο και κύριο αίτημά τους είναι:
- Να ζήσουν ελεύθεροι εργαζόμενοι κι αγωνιζόμενοι οι Τούρκοι δημοκράτες στην Ελλάδα. Επίσης να γίνουν οι απαραίτητες επαφές ανάμεσα στην ελληνική και τις κυβερνήσεις χωρών που πολλοί από τους πρόσφυγες έχουν δηλώσει ότι θέλουν να πάνε και να τους γνωστοποιηθούν τ' αποτελέσματα αυτών των επαφών.
Τόνισε ότι μήνες τώρα ζουν υπό καθεστώς αβεβαιότητας και περιμένουν από τη δημοκρατική κυβέρνηση της Ελλάδας να λύσει τα προβλήματά τους και να τους δόσει τα διεθνή δικαιώματα της ασυλίας.
Χαρακτηριστικά είπε: «Για μας δεν είναι τα προβλήματα διατροφής τα σπουδαιότερα, αλλά ότι σ' αυτούς εδώ τους τοίχους καταπιέζεται η δημοκρατική πίστη μας. Σκοπός μας είναι ν' αγωνιστούμε ενάντια στην τουρκική χούντα κι όχι να μένουμε κλεισμένοι εδώ».[...]
Από τη χτεσινή επίσκεψη φανερώνεται η ανάγκη να παρθούν αποτελεσματικά μέτρα για την επίλυση των αιτημάτων των Τούρκων δημοκρατικών προσφύγων, κι ακόμα: Να καταργηθεί το γκέτο των πολιτικών προσφύγων στη χώρα μας.
Ν. Φ.


Είδος Τεκμηρίου: Δημοσιεύματα στον Τύπο
Στοιχεία Δημιουργίας
εφημερίδα Ριζοσπάστης
12-11-1981
Αθήνα
Θεματική Ενότητα
«Απεργία πείνας στο στρατόπεδο Λαυρίου. Να ζήσουν ελεύθεροι ζητούν οι Τούρκοι πρόσφυγες. Για ν' αγωνιστούν ενάντια στη φασιστική δικτατορία της χώρας τους», εφ. Ριζοσπάστης, 12/11/1981
905

Τόποι μετακινήσεων προσφύγων

Τόπος Προέλευσης: Τουρκία
Τόπος Εγκατάστασης: Λαύριο