Άρθρο σχετικά με την άφιξη προσφύγων της Κωνσταντινούπολης και Ίμβρου στην Θεσσαλονίκη, εφ. Το Βήμα, 7/9/1974

Άρθρο σχετικά με τα γραφειοκρατικά εμπόδια που αντιμετώπιζαν πρόσφυγες της Ρουμανίας, εφ. Ελευθερία, 4/10/1950
6th August 2019
Απόσπασμα από το φυλλάδιο, “Απάντησις επί των δύο κατά του συνοικισμού των Θρακο-Βουλγάρων και Σέρβων άρθρων του Αιώνος «Η ΕΤΑΙΡΙΑ»”
6th August 2019
1950-1989

Άρθρο σχετικά με την άφιξη προσφύγων της Κωνσταντινούπολης και Ίμβρου στην Θεσσαλονίκη, εφ. Το Βήμα, 7/9/1974

Από την υπογραφή της Συνθήκης της Λοζάνης και ύστερα, κάθε φορά που επιδεινώνονταν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι δυσχέρειες μεταξύ των δύο κρατών επέφεραν δεινά στους μειονοτικούς που είχαν εξαιρεθεί από την ανταλλαγή πληθυσμών. Η εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο το 1974 δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Σημειώθηκε νέο κύμα διώξεων και απελάσεων των ορθοδόξων χριστιανών που είχαν απομείνει σε Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο. Στο δημοσίευμα που ακολουθεί καταγράφεται η άφιξη 400 ομογενών από Κωνσταντινούπολη και Ίμβρο στη Θεσσαλονίκη, και το κλίμα πανικού που επικρατούσε μεταξύ των ορθοδόξων χριστιανών που ζούσαν στην Τουρκία.

Ομογενείς εγκαταλείπουν την Κωνσταντινούπολη
400 ΕΦΘΑΣΑΝ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 6 Σεπτεμβρίου. Του ανταποκριτού μας.- Περίπου τετρακόσιοι ομογενείς έφθασαν τη νύκτα από την Κωνσταντινούπολη και περιγράφουν στις αφηγήσεις τους το κλίμα πιέσεων και τρομοκρατίας που επικρατεί στην Κωνσταντινούπολη, αλλά περισσότερο στην Ίμβρο. Οι ομογενείς έφθασαν στη Θεσσαλονίκη με δέκα πούλμαν και κατέλυσαν σε ξενοδοχεία ή σε συγγενικά τους σπίτια, ενώ άλλοι θα συνεχίσουν αύριο το ταξίδι τους για την Αθήνα, όπου πρόκειται να εγκατασταθούν. Νέες αφίξεις ομογενών αναμένονται αύριο (σήμερα) από την Κωνσταντινούπολη, όπου σύμφωνα με τις αφηγήσεις τους μεγάλες ομάδες ομογενών συνωθούνται επί μέρες έξω από το ελληνικό προξενείο για να λάβουν θεώρηση των διαβατηρίων τους.
Στην Κωνσταντινούπολη βρίσκονται ήδη πολλοί Έλληνες που έφυγαν από την Ίμβρο, που τις τελευταίες μέρες έχει κατακλυσθή από τουρκικό στρατό.[...] Οι Έλληνες εγκαταλείπουν ομαδικά τις περιουσίες τους και φεύγουν για την Κωνσταντινούπολη με σκοπό να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Στην Ίμβρο επικρατεί φοβερό κλίμα τρομοκρατίας και ήδη τέσσερα χωριά έχουν αδειάσει από τους κατοίκους τους. [...] Στην Ίμβρο παραμένουν μόνο οι γέροι και όσοι δεν μπορούν να μετακινηθούν. Ακόμη πολλοί Έλληνες που έχουν καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες παραπονούνται ότι έχασαν τα χρήματά τους επειδή οι τουρκικές αρχές δεν τους επιτρέπουν να τις αποσύρουν.
Οι αφιχθέντες τη νύκτα ομογενείς είχαν μαζί τους ό,τι μπόρεσαν να μεταφέρουν από την περιουσία τους. Είπαν ότι οι τουρκικές τελωνειακές αρχές έδειξαν ανεκτικότητα και δεν ενήργησαν αυστηρό έλεγχο στις αποσκευές τους, προφανώς, όπως είπαν, για να διευκολύνουν την έξοδό τους από την Τουρκία. [...]


Είδος Τεκμηρίου: Δημοσιεύματα στον Τύπο
Στοιχεία Δημιουργίας
εφημερίδα Το Βήμα
εφημερίδα Το Βήμα
07-09-1974
Θεσσαλονίκη
Θεματική Ενότητα
943

Τόποι μετακινήσεων προσφύγων

Τόπος Προέλευσης: Κωνσταντινούπολη, Ίμβρος-Τένεδος
Τόπος Άφιξης: Θεσσαλονίκη