Χάρτης απεικόνισης κύριων περιοχών εγκατάστασης Μικρασιατών προσφύγων σε Αθήνα και Πειραιά
6th August 2019
1923-1939

Εργαστήριο υφαντουργίας

Ο Πέτρος Πουλίδης (1885-1967) που έχει χαρακτηριστεί ως πρώτος Έλληνας φωτορεπόρτερ, εργάστηκε σε αθηναϊκές εφημερίδες και αποτύπωσε με τον φακό του όχι μόνο τα σημαντικά γεγονότα της ελληνικής ιστορίας του πρώτου μισού του 20ού αιώνα αλλά και όψεις της κοινωνίας της εποχής του. Το αρχείο του Πέτρου Πουλίδη, το οποίο περιλαμβάνει περίπου 550.000 φωτογραφίες, αποτελεί τμήμα του Φωτογραφικού Αρχείου της ΕΡΤ. Τον Σεπτέμβριο του 1922 ο Πουλίδης βρέθηκε στο λιμάνι του Πειραιά και φωτογράφισε την άφιξη των προσφύγων. Τα επόμενα χρόνια συνέχισε να ασχολείται με τους πρόσφυγες φωτογραφίζοντας την καθημερινότητά τους και τις συνθήκες στις οποίες ζούσαν το πρώτο διάστημα μετά την άφιξή τους στους καταυλισμούς και, στη συνέχεια, στους προσφυγικούς συνοικισμούς.


Η συμβολή της Επιτροπής Αποκατάστασης Προσφύγων στο ζήτημα της επαγγελματικής αποκατάστασης των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στα αστικά κέντρα υπήρξε σχετικά περιορισμένη. Η παραχώρηση 40 βιομηχανικών οικοπέδων στους προσφυγικούς συνοικισμούς της Αθήνας και του Πειραιά, στα οποία δημιουργήθηκαν ταπητουργεία, βαμβακουργεία και υφαντουργεία υπήρξε μία από τις δράσεις σε αυτή την κατεύθυνση. Οι γυναίκες πρόσφυγες εργάστηκαν στα εργαστήρια αυτά, που δημιουργήθηκαν εντός των προσφυγικών συνοικισμών, εξασφαλίζοντας την επιβίωση των οικογενειών τους με την αξιοποίηση των γνώσεων και των τεχνικών που γνώριζαν από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο.

Στη φωτογραφία διακρίνονται μεγάλες σε ηλικία γυναίκες προσφυγικής καταγωγής να δουλεύουν στους αργαλειούς και τις ανέμες στο εσωτερικό υφαντουργείου.



Είδος Τεκμηρίου: Φωτογραφίες
Στοιχεία Δημιουργίας
Πουλίδης, Πέτρος
Αρχείο Πέτρου Πουλίδη
Αθήνα
Θεματική Ενότητα
253

Τόποι μετακινήσεων προσφύγων