Οικογένειες προσφύγων εγκαταστημένες προσωρινά στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών

Χάρτης απεικόνισης κύριων περιοχών εγκατάστασης Μικρασιατών προσφύγων σε Αθήνα και Πειραιά
6th August 2019
1923-1939

Οικογένειες προσφύγων εγκαταστημένες προσωρινά στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών

Ο Πέτρος Πουλίδης (1885-1967) που έχει χαρακτηριστεί ως πρώτος Έλληνας φωτορεπόρτερ, εργάστηκε σε αθηναϊκές εφημερίδες και αποτύπωσε με τον φακό του όχι μόνο τα σημαντικά γεγονότα της ελληνικής ιστορίας του πρώτου μισού του 20ού αιώνα αλλά και όψεις της κοινωνίας της εποχής του. Το αρχείο του Πέτρου Πουλίδη, το οποίο περιλαμβάνει περίπου 550.000 φωτογραφίες, αποτελεί τμήμα του Φωτογραφικού Αρχείου της ΕΡΤ. Τον Σεπτέμβριο του 1922 ο Πουλίδης βρέθηκε στο λιμάνι του Πειραιά και φωτογράφισε την άφιξη των προσφύγων. Τα επόμενα χρόνια συνέχισε να ασχολείται με τους πρόσφυγες φωτογραφίζοντας την καθημερινότητά τους και τις συνθήκες στις οποίες ζούσαν το πρώτο διάστημα μετά την άφιξή τους στους καταυλισμούς και, στη συνέχεια, στους προσφυγικούς συνοικισμούς.

Το Υπουργείο Περιθάλψεως ανέλαβε αμέσως μετά την άφιξη των προσφύγων τον Σεπτέμβριο του 1922 να συντονίσει την προσωρινή εγκατάσταση των άπορων προσφύγων σε δημόσια και δημοτικά κτίρια και σε υπαίθριους χώρους. Ένα από τα πρώτα κτίρια που επιτάχθηκε για να φιλοξενήσει πρόσφυγες ήταν το Δημοτικό Θέατρο της Αθήνας, που βρισκόταν ακριβώς απέναντι από το Δημαρχείο της πόλης. 150 οικογένειες προσφύγων φιλοξενήθηκαν στα θεωρεία, την πλατεία και τους υπόλοιπους κοινόχρηστους χώρους του θεάτρου για σχεδόν δύο χρόνια. Το θέατρο υπέστη μεγάλες ζημιές και δεν λειτούργησε ποτέ ξανά. Κατεδαφίστηκε επί δημαρχίας Αλέξανδρου Κοτζιά.

Στη φωτογραφία διακρίνεται τμήμα των θεωρείων του θεάτρου. Κάθε θεωρείο αποτελούσε το σπίτι μιας οικογένειας προσφύγων. Τα κρεμασμένα αντικείμενα και οι αυτοσχέδιες κουρτίνες αποτυπώνουν τις ανάγκες σε χώρο και ιδιωτικότητα σε αυτό το ιδιόμορφο προσφυγικό «σπίτι».



Είδος Τεκμηρίου: Φωτογραφίες
Στοιχεία Δημιουργίας
Πουλίδης, Πέτρος
Αρχείο Πέτρου Πουλίδη
1922-1924
Αθήνα
Θεματική Ενότητα
241

Τόποι μετακινήσεων προσφύγων