Προσωρινή και μονιμότερη προσφυγική στεγαστική εγκατάσταση

Κινηματογραφημένο υλικό που απεικονίζει Σέρβους πρόσφυγες σε έργα στη Θεσσαλονίκη
6th August 2019
1923-1939

Προσωρινή και μονιμότερη προσφυγική στεγαστική εγκατάσταση

Ασπρόμαυρο βίντεο χωρίς ήχο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού. Στο βίντεο αποτυπώνεται η στιγμή της εγκατάστασης των προσφύγων στον οικισμό που κατασκεύαστηκε στο πίσω μέρος του Εμπειρίκιου Ασύλου στην Αθήνα και ολοκληρώθηκε την άνοιξη του 1923. Ο συνοικισμός αποτέλεσε δωρεά του Ελβετού Βαρώνου ντε Ρέντινγκ-Μπίμπερεγκ και στο βίντεο διακρίνεται ο ίδιος ο Rodolphe de Reding την ώρα που γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι άντρες εισέρχονται για πρώτη φορά στα σπίτια τους.
Στη συνέχεια του βίντεο προβάλλονται πλάνα από πρόχειρο καταυλισμό με σκηνές της αγγλικής οργάνωσης War Relief Fund στις παρυφές της πόλης της Αθήνας, έναν από τους δεκάδες που δημιουργήθηκαν τους πρώτους μήνες μετά την άφιξη των προσφύγων και σε αρκετές περιπτώσεις διατηρήθηκαν για μεγάλο διάστημα. Στο βίντεο υπάρχουν αρκετά κοντινά πλάνα των προσφύγων που βρήκαν προσωρινό κατάλυμα στον πρόχειρο αυτό καταυλισμό.
Στα τελευταία πλάνα αποτυπώνεται η κατασκευή ενός οικισμού με ξύλινες παράγκες, που προσέφερε το Imperial War Fund. Παρουσιάζονται οι εργασίες κατασκευής των οικίσκων και στη συνέχεια η γενική εικόνα του οικισμού πριν την εγκατάσταση των προσφύγων σε αυτούς.



Είδος Τεκμηρίου: Bίντεο
Στοιχεία Δημιουργίας
Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού
International Committee of the Red Cross, audiovisual archives
1923
Αθήνα
Θεματική Ενότητα
358

Τόποι μετακινήσεων προσφύγων