Πρόσφυγες στα σκαλιά της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στον Πειραιά, 1922

Χάρτης απεικόνισης κύριων περιοχών εγκατάστασης Μικρασιατών προσφύγων σε Αθήνα και Πειραιά
6th August 2019
1923-1939

Πρόσφυγες στα σκαλιά της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στον Πειραιά, 1922

Ο Πέτρος Πουλίδης (1885-1967) που έχει χαρακτηριστεί ως πρώτος Έλληνας φωτορεπόρτερ, εργάστηκε σε αθηναϊκές εφημερίδες και αποτύπωσε με τον φακό του όχι μόνο τα σημαντικά γεγονότα της ελληνικής ιστορίας του πρώτου μισού του 20ού αιώνα αλλά και όψεις της κοινωνίας της εποχής του. Το αρχείο του Πέτρου Πουλίδη, το οποίο περιλαμβάνει περίπου 550.000 φωτογραφίες, αποτελεί τμήμα του Φωτογραφικού Αρχείου της ΕΡΤ. Τον Σεπτέμβριο του 1922 ο Πουλίδης βρέθηκε στο λιμάνι του Πειραιά και φωτογράφισε την άφιξη των προσφύγων. Τα επόμενα χρόνια συνέχισε να ασχολείται με τους πρόσφυγες φωτογραφίζοντας την καθημερινότητά τους και τις συνθήκες στις οποίες ζούσαν το πρώτο διάστημα μετά την άφιξή τους στους καταυλισμούς και, στη συνέχεια, στους προσφυγικούς συνοικισμούς.

Στο λιμάνι και στην πόλη του Πειραιά –όπως και στα περισσότερα ελληνικά λιμάνια– δημιουργήθηκε ένας ατέλειωτος καταυλισμός από τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη του 1922. Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες παρέμειναν για μέρες, βδομάδες ή μήνες προσωρινά φιλοξενούμενοι σε επιταγμένα καταλύματα ή άστεγοι σε δημόσια και δημοτικά κτίρια, πρόχειρα υπόστεγα κατά μήκος της παραλιακής λεωφόρου και στα προαύλια ναών, ενώ καινούρια πλοία έφταναν καθημερινά.

Στη φωτογραφία διακρίνονται γυναίκες και άντρες πρόσφυγες καθισμένοι στα σκαλιά της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στον Πειραιά. Ένας από τους πρόσφυγες συνομιλεί με τρεις άνδρες ντυμένους με κουστούμια. Θα μπορούσαν να είναι υπάλληλοι του Δήμου ή κάποιου κρατικού φορέα.



Είδος Τεκμηρίου: Φωτογραφίες
Στοιχεία Δημιουργίας
Πουλίδης, Πέτρος
Αρχείο Πέτρου Πουλίδη
1922-09
Πειραιάς
Θεματική Ενότητα
231

Τόποι μετακινήσεων προσφύγων