Άρθρο σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης Τούρκων πολιτικών προσφύγων στο στρατόπεδο Λαυρίου, εφ. Αυτοδιαχείριση, 1/8/1985

Άρθρο σχετικά με τα γραφειοκρατικά εμπόδια που αντιμετώπιζαν πρόσφυγες της Ρουμανίας, εφ. Ελευθερία, 4/10/1950
6th August 2019
Απόσπασμα από το φυλλάδιο, “Απάντησις επί των δύο κατά του συνοικισμού των Θρακο-Βουλγάρων και Σέρβων άρθρων του Αιώνος «Η ΕΤΑΙΡΙΑ»”
6th August 2019
1950-1989

Άρθρο σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης Τούρκων πολιτικών προσφύγων στο στρατόπεδο Λαυρίου, εφ. Αυτοδιαχείριση, 1/8/1985

Μετά την επιβολή στρατιωτικής δικτατορίας στην Τουρκία τον Σεπτέμβριο του 1980, διωκόμενοι από το καθεστώς κατέφυγαν στην Ελλάδα ως πολιτικοί πρόσφυγες. Ζούσαν στο Λαύριο, σε έναν καταυλισμό που είχε δημιουργηθεί το 1947 για να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες από τις χώρες του Σοβιετικού συνασπισμού. Λειτουργούσε υπό την ευθύνη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Στο δημοσίευμα που ακολουθεί περιγράφεται η ζωή των προσφύγων στον καταυλισμό. Το σχετικό ρεπορτάζ προέκυψε κατόπιν επιτόπιας επίσκεψης και συνομιλίας με τους πρόσφυγες και αναδεικνύει προβλήματα, όπως οι συνθήκες διαβίωσης, η εργασία, η υγειονομική περίθαλψη, η απασχόληση και εκπαίδευση των ανηλίκων κ.ά. Γίνεται λόγος και για την συνύπαρξη των Τούρκων προσφύγων με τους παλαιότερα εγκατεστημένους στον καταυλισμό φυγάδες από τις χώρες του Σοβιετικού συνασπισμού και τις εντάσεις που δημιουργούνταν μεταξύ τους, αποτέλεσμα και των διαφορετικών ιδεολογικοπολιτικών αντιλήψεων.
Το δημοσίευμα αυτό φιλοξενήθηκε στην συνδικαλιστική εφημερίδα "Αυτοδιαχείριση", η οποία κυκλοφορούσε (αρχικά μηνιαία, στη συνέχεια σε δεκαπενθήμερη βάση) την περίοδο 1982-1985 για λογαριασμό της Ομοσπονδίας Βιομηχανικών Εργατοϋπαλληλικών Σωματείων (ΟΒΕΣ). Η εφημερίδα φιλοξενούσε, εκτός από εργατικά-συνδικαλιστικά θέματα, και θέματα ευρύτερου πολιτικού ενδιαφέροντος, ακολουθώντας μία αριστερή τοποθέτηση.

Στρατόπεδο Λαυρίου
Οι Τούρκοι πολιτικοί πρόσφυγες αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα επιβίωσης

Τεράστια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι αγωνιστές που έχουν καταφύγει στην Ελλάδα. Προβλήματα που αφορούν τόσο τις άσχημες συνθήκες διαβίωσής τους όσο και τους περιορισμούς στην ελεύθερη πολιτική δράση τους ενάντια στην τουρκική χούντα. Την κατάσταση αυτή διαπίστωσε η "Αυτοδιαχείριση" με επίσκεψή της στο στρατόπεδο των πολιτικών προσφύγων στο Λαύριο. Πολλά ερωτηματικά δημιουργεί η στάση των αρμόδιων φορέων, που σαν «επίλυση» αυτών των προβλημάτων βλέπουν την απομάκρυνση των προσφύγων από το ελληνικό έδαφος.

Το στρατόπεδο του Λαυρίου βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και λειτουργεί με επιχορηγήσεις του ΟΗΕ και της Εκκλησίας. Δημιουργήθηκε πριν από χρόνια για τη στέγαση των προσφύγων που κατέφευγαν εδώ από τις ανατολικές χώρες. Σήμερα ζουν σ' αυτό 250 Τούρκοι πρόσφυγες.

[...]

Ένα από τα πιο βασικά προβλήματα είναι η στενότητα των χώρων διαμονής. Έξι έως οχτώ άτομα αναγκάζονται να ζουν μαζί σε δωμάτια που το εμβαδόν τους δεν ξεπερνάει τα 15 τ.μ. Με κρεβάτια που πολλές φορές δεν φτάνουν για όλους.

[...]

Τα παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα ν' απασχοληθούν σε άλλο περιβάλλον, έστω και για μερικές ώρες την ημέρα. Στο στρατόπεδο δεν υπάρχει φυσικά παιδικός σταθμός. Ο παιδικός σταθμός στην πόλη δέχεται παιδιά πολιτικών προσφύγων μόνο αν υπάρχουν θέσεις, πράγμα που δεν συμβαίνει συχνά. Επίσης, δεν λαμβάνεται καμία πρόνοια, ούτε για τις στοιχειώδεις ανάγκες μόρφωσης των παιδιών. Μαθήματα ελληνικής και αγγλικής γλώσσας γίνονται μόνο στους «ενήλικους» πολιτικούς πρόσφυγες από τον ίδιο (!) καθηγητή.

Εξαιτίας των διαφορετικών αναγκών που έχει ο καθένας και της ώρας που γίνονται τα μαθήματα (ώρες εργάσιμες, όταν οι περισσότεροι κάπου δουλεύουν ή ψάχνουν για δουλειά), ελάχιστοι καταφέρνουν να μάθουν κάτι.

[...]

Στο χώρο του στρατοπέδου λειτουργεί ιατρείο αλλά με ανύπαρχτο εξοπλισμό και μόνο για κάποιες ελαφρές περιπτώσεις. Η ουσιαστική και μόνιμη περίθαλψη των πολιτικών προσφύγων είναι απαραίτητη μιας και οι περισσότεροι παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα υγείας από τους βασανισμούς και τις μακροχρόνιες φυλακίσεις. Όπως μας είπαν οι ίδιοι, τους φέρνουν πολλές δυσκολίες όταν ζητήσουν άδεια νοσηλείας σε νοσοκομείο.

[...]

Αν και τα προβλήματα που υπάρχουν στο Λαύριο είναι σημαντικά αποσιωπούνται συστηματικά από τον ημερήσιο Τύπο. Αντίθετα, τον τελευταίο καιρό προβλήθηκε κατά περίεργο τρόπο ένα επεισόδιο μεταξύ Τούρκων και προσφύγων προερχόμενων από τις Ανατολικές χώρες. Μικροεπεισόδιο που δικαιολογείται αν αναλογιστεί κανείς τις υπαρκτές ιδεολογικές τους διαφορές και τις ασφυχτικές συνθήκες ζωής στο γκέτο του Λαυρίου.

[...]

Πράγματι για την οποιαδήποτε μετακίνηση έξω από το Λαύριο χρειάζεται άδεια από την αστυνομία. Συχνό είναι το θέαμα να σταματούν αστυνομικοί το λεωφορείο για να κατεβάσουν τους «παρανομούντες». Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που απολύθηκαν Τούρκοι από δουλειές μετά την επέμβαση της αστυνομίας στον εργοδότη τους. Αν αναλογιστεί κανείς ότι το επίδομα που τους έδινε ο ΟΗΕ ήταν ελάχιστο (3.000 δρχ. το δίμηνο) καταλαβαίνει τις μεγάλες οικονομικές τους ανάγκες. Λέμε «που τους έδινε» γιατί τώρα έχει σταματήσει και αυτή η πενιχρή παροχή.

Πολλοί πρόσφυγες αναγκάζονται να κάνουν βαριές δουλειές κάτω από άθλιες συνθήκες και με πολύ χαμηλά μεροκάματα. Για 10 έως 15 ώρες δουλειά σε κομπρεσέρ ή μπετά, η αμοιβή είναι 1000 έως 1300 δρχ. χωρίς ένσημα. Αρκετές φορές δεν πληρώνονται ούτε αυτά που έχουν συμφωνήσει αρχικά.[...]

Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν είναι καθόλου περίεργο που το 80% των Τούρκων αγωνιστών που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα έχουν φύγει τελικά σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης (Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία). Αυτή την τάση για φυγή τη διαπιστώσαμε και τη συζητήσαμε με όλους τους συνομιλητές μας, παρά την ομολογουμένη τους προτίμηση να μείνουν στην Ελλάδα. Παρά τα αισθήματα φιλίας και συμπάθειας που εκφράζουν για τον ελληνικό λαό και το δημοκρατικό του κίνημα.

Η Ελλάδα δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση της Γενεύης το 1952, για την παραμονή προσφύγων στο έδαφός της. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη κατάσταση αυτό μάλλον είναι τυπικό.

Όσο κι αν ορισμένες δυσκολίες στις συνθήκες διαβίωσης θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν λόγω του μεγάλου αριθμού Τούρκων προσφύγων που έχουν περάσει από την Ελλάδα, παραμένει αδικαιολόγητη η συνεχής αποστέρηση των προσφύγων από δικαιώματα και διευκολύνσεις που τους παρέχονται σε ευρωπαϊκές χώρες.

[...]


Είδος Τεκμηρίου: Δημοσιεύματα στον Τύπο
Στοιχεία Δημιουργίας
εφημερίδα Αυτοδιαχείριση
Αρχείο Ομοσπονδίας Βιομηχανικών Εργατοϋπαλληλικών Σωματείων
01-08-1985
Αθήνα
Θεματική Ενότητα
910

Τόποι μετακινήσεων προσφύγων

Τόπος Προέλευσης: Τουρκία
Τόπος Άφιξης: Αθήνα
Τόπος Εγκατάστασης: Λαύριο