Άποψη του συγκροτήματος διαμερισμάτων που οικοδομήθηκε για τη στέγαση των προσφύγων στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Χάρτης απεικόνισης κύριων περιοχών εγκατάστασης Μικρασιατών προσφύγων σε Αθήνα και Πειραιά
6th August 2019
1923-1939

Άποψη του συγκροτήματος διαμερισμάτων που οικοδομήθηκε για τη στέγαση των προσφύγων στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Ο Πέτρος Πουλίδης (1885-1967) που έχει χαρακτηριστεί ως πρώτος Έλληνας φωτορεπόρτερ, εργάστηκε σε αθηναϊκές εφημερίδες και αποτύπωσε με τον φακό του όχι μόνο τα σημαντικά γεγονότα της ελληνικής ιστορίας του πρώτου μισού του 20ού αιώνα αλλά και όψεις της κοινωνίας της εποχής του. Το αρχείο του Πέτρου Πουλίδη, το οποίο περιλαμβάνει περίπου 550.000 φωτογραφίες, αποτελεί τμήμα του Φωτογραφικού Αρχείου της ΕΡΤ. Το Σεπτέμβριο του 1922 ο Πουλίδης βρέθηκε στο λιμάνι του Πειραιά και φωτογράφισε την άφιξη των προσφύγων. Τα επόμενα χρόνια συνέχισε να ασχολείται με τους πρόσφυγες φωτογραφίζοντας την καθημερινότητά τους και τις συνθήκες στις οποίες ζούσαν το πρώτο διάστημα μετά την άφιξή τους στους καταυλισμούς, και στη συνέχεια στους προσφυγικούς συνοικισμούς.

Το συγκρότημα των προσφυγικών πολυκατοικιών της λεωφόρου Αλεξάνδρας, στην περιοχή των Αμπελοκήπων, κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1933-1935 από το Υπουργείο Πρόνοιας για τη στέγαση των προσφύγων σε σχέδια του αρχιτέκτονα Κίμωνα Λάσκαρι και του μηχανικού Δημήτριου Κυριακού, που υπηρετούσαν στην Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου. Το συγκρότημα περιλαμβάνει 8 πολυκατοικίες που διατάσσονταν επάλληλα μεταξύ τους και παράλληλα προς τη λεωφόρο και αποτελείται από 223 διαμερίσματα συνολικά. Οι πολυκατοικίες της λεωφόρου Αλεξάνδρας αποτελούν δείγμα της αρχιτεκτονικής του μοντέρνου κινήματος, κρίθηκαν ακατάλληλες για κατοίκηση μετά το σεισμό του 1999, στη συνέχεια κηρύχθηκαν διατηρητέες από το Υπουργείο Πολιτισμού και μέχρι και σήμερα δεν έχουν προχωρήσει τα σχέδια ανάπλασής τους.
Στη φωτογραφία απεικονίζεται η εσωτερική πλευρά τεσσάρων πολυκατοικιών, που δεν είχαν ακόμα ολοκληρωθεί, το 1934.Είδος Τεκμηρίου: Φωτογραφίες
Στοιχεία Δημιουργίας
Πουλίδης, Πέτρος
Αρχείο Πέτρου Πουλίδη
1934
Αθήνα
Θεματική Ενότητα
249

Τόποι μετακινήσεων προσφύγων