Βάσει ελληνικής εκθέσεως εις τον Ο.Η.Ε.
Αθλιεστάτη εν Ελλάδι η θέσις των προσφύγων
Δραματική περιγραφή που καταλήγει εις λυρικόν επίλογον
Ηνωμένα Έθνη, Ιούνιος (Του ανταποκριτού μας). Εις δημοσίευμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η ελληνική κυβέρνησις ομολογεί ότι οι εν Ελλάδι πρόσφυγες ζουν υπό αθλιεστάτας συνθήκας και, εμμέσως, ότι η εν γένει οικονομία της χώρας ευρίσκεται εις δεινήν κατάστασιν. Το εν λόγω δημοσίευμα υπό τον τίτλον «Το πρόβλημα των Προσφύγων εν Ελλάδι» εξεδόθη -κατ’ επίσημον ανακοίνωσιν της Γεν. Γραμματείας του Ο.Η.Ε.- τη αιτήσει της ελληνικής κυβερνήσεως και εβασίσθη επί στοιχείων τα οποία παρεσχέθησαν αρμοδίως.
«Πολλοί πρόσφυγες –αναφέρεται σχετικώς- ζουν εις παράγκας εις πρωτόγονον επίπεδον». Και συνεχίζει η επίσημος ελληνική δημοσίευσις: «Προ ετών θα ηδύνατο να επισκεφθή κανείς περίεργα συγκροτήματα καταυλισμών όπου ατυχείς οικογένειαι ευρίσκοντο κουλουριασμέναι• μίαν αποθήκην καπνών, σκοτεινήν και υγράν, με σαπισμένα δοκάρια που εχρησίμευεν ως κατοικία δια 90 παιδιά, που ζούσαν μέσα εις τους διαδρόμους γεμάτους αρουραίους και έντομα». Η περιγραφή καθίσταται έτι (εάν τούτο είναι δυνατόν) ρεαλιστικωτέρα όταν αναφέρωνται και μπατανίαι που χωρίζουν οικογενείας», αι λαμαρίναι που αποτελούν τους τοίχους και την σκεπήν των οικημάτων αυτών, όπου «και αυτοί ακόμη που δεν πάσχουν από νοσήματα του στήθους δυσκόλως αντέχουν την ζέστην του θέρους και το κρύο του χειμώνος».
Εκατοντάδες πρόσφυγες συρρέουν εις Ελλάδα κάθε μήνα, αναφέρει το φυλλάδιον. Και η Ελλάς «της οποίας η εκβιομηχάνισις δεν έχει προχωρήσει αρκετά» δεν δύναται να προσφέρη εργασίαν εις τους πρόσφυγας. Αλλά προσπάθεια καταβάλλεται υπό της κυβερνήσεως. Ποία; Εις τον Αγ. Ιωάννην τον Καρέα μετεκόμισαν εις νέα οικήματα 200 οικογένειαι τον Απρίλιον του 1958 και τον Νοέμβριον του ιδίου έτους άλλαι 100. Η εγκατάστασις των προσφύγων υπήρξε τόσον επιτυχής -κατά το δημοσίευμα- ώστε σήμερα υπάρχουν εκεί «δύο παντοπωλεία, ένα λαχανοπωλείον, ένα ξυλουργείον, ένα χασάπικον, ένας ηλεκτρολόγος, ένα σιδεράδικο, ένας υδραυλικός, ένας υποδηματοποιός, ένα κουρείον και ένα… περίπτερον». Παρ’ όλην αυτήν την «πρόοδον» -παραδέχονται οι συντάκται του φυλλαδίου- υπάρχουν ακόμη τραγικά υπολείμματα προσφύγων που ζουν υπό «υπανθρώπους» όρους. Είναι οι υπερήλικες, οι ανάπηροι, οι ανειδίκευτοι. Τι θα γίνη με αυτούς; Η επίσημος απάντησις είναι: η μόνη ελπίς είναι να χρησιμοποιηθούν εις τον τουρισμόν! Δηλ. να πωλούν εις τους ξένους χειροτεχνήματα. Αυτό θα συμβή με τέτοιον τρόπον, προφανώς, ώστε και ο τουρισμός να ενισχυθή και να εκλείψη η βρώμα και η δυσωδία εις την οποίαν οι ατυχείς πρόσφυγες ευρίσκονται σήμερον. Είναι δε τόση η εξαθλίωσις των προσφύγων ώστε μία οικογένεια που ζούσε σε καλύβα κτισμένη από χώμα, χωρίς παράθυρα, όταν μετεφέρθη εις νέον οίκημα παρπεονέθη ότι δεν θα μπορούσε να κοιμηθή εις το μωσαϊκόν. «Είχαν συνηθίσει να κοιμούνται στο χώμα και δεν είχαν χρήματα ν' αγοράσουν στρώμα», εξηγεί ο συντάκτης της εκθέσεως που είναι πλέον επίσημος δημοσίευσις των Ην. Εθνών.
Οι οικισμοί προς αποκατάστασιν των προσφύγων εγένοντο με την οικονομικήν βοήθειαν του Διεθνούς Οργανισμού Προσφύγων, μιάς σουηδικής δωρεάς και μιάς μεγάλης δωρεάς του Ιδρύματος Γκουλμπεκιάν της Λισαβώνος. Αλλά υπάρχει και η ποίησις. Το φυλλάδιον καταλήγει, αφού περιγράφει με τα μελανώτερα νατουραλιστικά χρώματα το αίσχος των προσφυγικών συνοικισμών (κατωτέρας στάθμης και των στρατοπέδων διακομιδής –όπως αναφέρεται-) ως εξής: «Εκεί, εις την πλαγιάν του Υμηττού υπάρχει ένας συμβολισμός. Εκεί, όπου η αρχαία Ελλάς είχε το περίφημο μέλι του Υμηττού από τις μέλισσές της και η σύγχρονη ποίησις ύμνησε και ετραγούδησε, είναι το λίκνον μιάς νέας ελπίδος εις την εποχήν μας».
Εις όλας αυτάς τας λεπτομερείας, ποιητικάς και μη, ουδέν αναφέρεται περί του αριθμού των προσφύγων, τα κονδύλια οικονομικής βοηθείας, το πρόγραμμα αποκαταστάσεως ή μεταναστεύσεως αυτών, η πιθανή απορρόφησίς των εις την εθνικήν οικονομίαν και άλλα οχληρά παρόμοια. Ευτυχώς, όμως, υπάρχει και ο τουρισμός.
Σ. Ν. Γρανίτσας