Χάρτης απεικόνισης κύριων περιοχών εγκατάστασης Μικρασιατών προσφύγων σε Αθήνα και Πειραιά
6th August 2019
1923-1939
Οι πρώτες προσφυγικές κατοικίες στο Βύρωνα
Ο Πέτρος Πουλίδης (1885-1967) που έχει χαρακτηριστεί ως πρώτος Έλληνας φωτορεπόρτερ, εργάστηκε σε αθηναϊκές εφημερίδες και αποτύπωσε με τον φακό του όχι μόνο τα σημαντικά γεγονότα της ελληνικής ιστορίας του πρώτου μισού του 20ού αιώνα αλλά και όψεις της κοινωνίας της εποχής του. Το αρχείο του Πέτρου Πουλίδη, το οποίο περιλαμβάνει περίπου 550.000 φωτογραφίες, αποτελεί τμήμα του Φωτογραφικού Αρχείου της ΕΡΤ. Τον Σεπτέμβριο του 1922 ο Πουλίδης βρέθηκε στο λιμάνι του Πειραιά και φωτογράφισε την άφιξη των προσφύγων. Τα επόμενα χρόνια συνέχισε να ασχολείται με τους πρόσφυγες φωτογραφίζοντας την καθημερινότητά τους και τις συνθήκες στις οποίες ζούσαν το πρώτο διάστημα μετά την άφιξή τους στους καταυλισμούς και, στη συνέχεια, στους προσφυγικούς συνοικισμούς.
Το Ταμείο Περιθάλψεως Προσφύγων ανέλαβε το έργο της αστικής αποκατάστασης των προσφύγων. Ο πρώτος αστικός συνοικισμός που δημιούργησε ήταν στην περιοχή του Παγκρατίου σε μία έκταση εκατό περίπου στρεμμάτων. Το σχέδιο του συνοικισμού εκτός από κατοικίες περιλάμβανε σχολεία, λουτρά, εργαστήρια, πάρκα και κοινόχρηστους χώρους που θα κατασκευάζονταν στη συνέχεια. Ο συνοικισμός είχε αποχετευτικό δίκτυο, δίκτυο υδροδότησης και ηλεκτρικό ρεύμα. Η Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων επέκτεινε τον αρχικό συνοικισμό του 1923 με νέες κατοικίες και τον Απρίλιο του 1924 μετονομάστηκε από Προσφυγικός Συνοικισμός Παγκρατίου σε συνοικισμός Βύρωνα προς τιμή του Λόρδου Βύρωνα στην επέτειο των 100 χρόνων από το θάνατό του.
Στη φωτογραφία αποτυπώνεται γενική άποψη της περιοχής, διακρίνονται τα πρώτα προσφυγικά σπίτια και στο βάθος η εκκλησία της Αναλήψεως, το 1923.
Είδος Τεκμηρίου:
ΦωτογραφίεςΣτοιχεία Δημιουργίας
Πουλίδης, Πέτρος
Αρχείο Πέτρου Πουλίδη
1923
Βύρωνας
Θεματική Ενότητα
247
Τόποι μετακινήσεων προσφύγων