Ορφανά προσφυγόπουλα στην κεντρική είσοδο των Παλαιών Ανακτόρων σε αναμνηστική φωτογραφία με μέλη της αμερικανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Near East Relief

Χάρτης απεικόνισης κύριων περιοχών εγκατάστασης Μικρασιατών προσφύγων σε Αθήνα και Πειραιά
6th August 2019
1923-1939

Ορφανά προσφυγόπουλα στην κεντρική είσοδο των Παλαιών Ανακτόρων σε αναμνηστική φωτογραφία με μέλη της αμερικανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Near East Relief

Ο Πέτρος Πουλίδης (1885-1967) που έχει χαρακτηριστεί ως πρώτος Έλληνας φωτορεπόρτερ, εργάστηκε σε αθηναϊκές εφημερίδες και αποτύπωσε με τον φακό του όχι μόνο τα σημαντικά γεγονότα της ελληνικής ιστορίας του πρώτου μισού του 20ού αιώνα αλλά και όψεις της κοινωνίας της εποχής του. Το αρχείο του Πέτρου Πουλίδη, το οποίο περιλαμβάνει περίπου 550.000 φωτογραφίες, αποτελεί τμήμα του Φωτογραφικού Αρχείου της ΕΡΤ. Τον Σεπτέμβριο του 1922 ο Πουλίδης βρέθηκε στο λιμάνι του Πειραιά και φωτογράφισε την άφιξη των προσφύγων. Τα επόμενα χρόνια συνέχισε να ασχολείται με τους πρόσφυγες φωτογραφίζοντας την καθημερινότητά τους και τις συνθήκες στις οποίες ζούσαν το πρώτο διάστημα μετά την άφιξή τους στους καταυλισμούς και, στη συνέχεια, στους προσφυγικούς συνοικισμούς.

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την άφιξη των προσφύγων στην Ελλάδα η αμερικανική φιλανθρωπική οργάνωση Near East Relief μετέφερε τη δράση της από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα και ανέλαβε την περίθαλψη μέρους των ορφανών παιδιών. Αρχικά ανέλαβε τη συντήρηση και τη λειτουργία αυτοσχέδιων ορφανοτροφείων που λειτουργούσαν εντός δημοσίων κτιρίων, όπως στα Παλαιά Ανάκτορα και στο Ζάππειο Μέγαρο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Στη συνέχεια προχώρησε στην ίδρυση και τη λειτουργία ορφανοτροφείων.
Στη φωτογραφία απεικονίζονται τα σχεδόν 1.000 προσφυγόπουλα που φιλοξενούνταν στο χώρο των Παλαιών Ανακτόρων τον Φεβρουάριο του 1924.



Είδος Τεκμηρίου: Φωτογραφίες
Στοιχεία Δημιουργίας
Πουλίδης, Πέτρος
Αρχείο Πέτρου Πουλίδη
02-1924
Αθήνα
Θεματική Ενότητα
250

Τόποι μετακινήσεων προσφύγων