Άποψη του προσφυγικού οικισμού στην περιοχή Ποδαράδες της Νέας Ιωνίας

Χάρτης απεικόνισης κύριων περιοχών εγκατάστασης Μικρασιατών προσφύγων σε Αθήνα και Πειραιά
6th August 2019
1923-1939

Άποψη του προσφυγικού οικισμού στην περιοχή Ποδαράδες της Νέας Ιωνίας

Ο Πέτρος Πουλίδης (1885-1967) που έχει χαρακτηριστεί ως πρώτος Έλληνας φωτορεπόρτερ, εργάστηκε σε αθηναϊκές εφημερίδες και αποτύπωσε με τον φακό του όχι μόνο τα σημαντικά γεγονότα της ελληνικής ιστορίας του πρώτου μισού του 20ού αιώνα αλλά και όψεις της κοινωνίας της εποχής του. Το αρχείο του Πέτρου Πουλίδη, το οποίο περιλαμβάνει περίπου 550.000 φωτογραφίες, αποτελεί τμήμα του Φωτογραφικού Αρχείου της ΕΡΤ. Το Σεπτέμβριο του 1922 ο Πουλίδης βρέθηκε στο λιμάνι του Πειραιά και φωτογράφισε την άφιξη των προσφύγων. Τα επόμενα χρόνια συνέχισε να ασχολείται με τους πρόσφυγες φωτογραφίζοντας την καθημερινότητά τους και τις συνθήκες στις οποίες ζούσαν το πρώτο διάστημα μετά την άφιξή τους στους καταυλισμούς, και στη συνέχεια στους προσφυγικούς συνοικισμούς.

Το Ταμείο Περιθάλψεως Προσφύγων μετά τη δημιουργία του προσφυγικού συνοικισμού στο Παγκράτι αποφάσισε τη δημιουργία τριών ακόμη συνοικισμών στις τοποθεσίες Ποδαράδες και Καισαριανή στην Αθήνα και Κοκκινιά στον Πειραιά. Το έργο που ξεκίνησε το ΤΠΠ ολοκληρώθηκε από την Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων. Ο συνοικισμός της Νέας Ιωνίας κατασκευάστηκε στις όχθες του παραπόταμου του Κηφισού Ποδαράδες, σε έκταση που απαλλοτριώθηκε από την Κυβέρνηση Πλαστήρα για την εγκατάσταση 650 οικογενειών ταπητουργών προσφύγων από την Σπάρτη της Πισιδίας. Ο συνοικισμός θεμελιώθηκε στις 27 Ιουνίου του 1923.
Στη φωτογραφία αποτυπώνεται τμήμα του προσφυγικού συνοικισμού, το πρώτο διάστημα μετά την εγκατάσταση των προσφύγων σε αυτόν.



Είδος Τεκμηρίου: Φωτογραφίες
Στοιχεία Δημιουργίας
Πουλίδης, Πέτρος
Αρχείο Πέτρου Πουλίδη
1923-1924
Νέα Ιωνία
Θεματική Ενότητα
242

Τόποι μετακινήσεων προσφύγων

Τόπος Προέλευσης: Σπάρτη Πισιδίας
Τόπος Εγκατάστασης: Νέα Ιωνία