Άρθρο σχετικά με απεργία πείνας Τούρκων πολιτικών προσφύγων, εφ. Τα Νέα, 10/8/1983

Άρθρο-ρεπορτάζ της Λουκίας Πετρίτση σχετικά με το στρατόπεδο Λαυρίου εφ. Εμπρός, 22/3/1950
6th August 2019
Άρθρο του Κ. Δεμερτζή με το οποίο κατηγορεί την εκλογική τακτική των βενιζελικών και καλεί σε μερική αποχή τις αντιβενιζελικές πολιτικές δυνάμεις, εφ. Εμπρός, 13/7/1928
6th August 2019
1950-1989

Άρθρο σχετικά με απεργία πείνας Τούρκων πολιτικών προσφύγων, εφ. Τα Νέα, 10/8/1983

Με την επιβολή στρατιωτικής δικτατορίας στην Τουρκία το 1980, Τούρκοι και Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες κατέφυγαν στην Ελλάδα. Στο δημοσίευμα που ακολουθεί περιγράφεται η πρωτοβουλία ομάδας πολιτικών προσφύγων να στηρίξει τον αγώνα που πραγματοποιούσαν στην πατρίδα τους φυλακισμένοι αγωνιστές με την πραγματοποίηση απεργία πείνας στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου. Με την πρωτοβουλία αυτή στόχευαν στην ευρύτερη δημοσιοποίηση της κινητοποίησης που συνέβαινε στις τουρκικές φυλακές. Στο δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα" παρατίθενται αποσπάσματα από την ανακοίνωσή τους και γίνεται λόγος για τη συμπαράσταση της «Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης», οργάνωσης που συνδεόταν με το ΚΚΕ.

Επεισόδια από Τούρκους. Άρχισαν απεργία για συμπαράσταση στους κρατούμενους της χούντας


Τριήμερη απεργία πείνας άρχισαν χτες το απόγευμα στα Προπύλαια, μετά από περιπέτειες και επεισόδια, 50 περίπου πολιτικοί φυγάδες από την Τουρκία και το τουρκικό Κουρδιστάν, για συμπαράσταση στους πολιτικούς κρατουμένους της τούρκικης χούντας, που κάνουν απεργία πείνας.
Οι απεργοί ξεκίνησαν το μεσημέρι από το στρατόπεδο του Λαυρίου με το λεωφορείο της γραμμής. Στη διάρκεια της διαδρομής έγινε επεισόδιο με τον εισπράκτορα, γιατί μερικοί δεν είχαν εισιτήρια και κατέληξαν στο Αστυνομικό Τμήμα Κερατέας.
Σύμφωνα μ' όσα αφηγήθηκαν οι φυγάδες προς στιγμή κρατήθηκαν 3 από τους Τούρκους. Μετά από διαβουλεύσεις όλοι επέστρεψαν στο Λαύριο.
Με παρέμβαση του δημάρχου Λαυρίου ο υπεύθυνος του στρατοπέδου τους επέτρεψε αργότερα να ξαναβγούν απ' το στρατόπεδο και γύρω στις 6 ανέβαιναν την Ακαδημίας περίπου 25 άτομα. Στο ύψος της Ιπποκράτους αστυνομικές δυνάμεις τους απέκλεισαν και ζήτησαν την άδεια για την απεργία.
Δημιουργήθηκαν επεισόδια και 2-3 Τούρκοι οδηγήθηκαν στην «κλούβα». Ο γενικός γραμματέας της «Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης» κ. Ν. Φωτιάδης, συνεννοήθηκε με τον επικεφαλής των αστυνομικών που, αφού «απελευθέρωσαν» τους κρατούμενους, τους επέτρεψαν να προχωρήσουν μέχρι τα Προπύλαια όπου και εγκαταστάθηκαν.
Με ανακοίνωσή τους οι απεργοί πείνας τονίζουν μεταξύ άλλων:
«Οι πολιτικοί κρατούμενοι της Τουρκίας για να αντιταχθούν στα μέτρα που δεν συμβιβάζονται με την ανθρώπινη υπόληψη και για να αποχτήσουν τα στοιχειώδη δικαιώματά τους, κατέβηκαν σε απεργία πείνας στις τούρκικες φυλακές.
»Η απεργία πρωτοεκδηλώθηκε στις 8 Ιουλίου στις φυλακές Μετρίς της Κωνσταντινούπολης και μεταπηδώντας και στις υπόλοιπες φυλακές, η συμμετοχή έφθασε τις 2.500. Απαγορεύτηκε στους κρατούμενους να έρθουν σε επαφή με τους δικούς τους, για να σπάσουν την απεργία και να εμποδίσουν τη διαρροή πληροφοριών. 3.000 γονείς και συγγενείς των κρατουμένων αντέδρασαν πραγματοποιώντας συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τις φυλακές. Μάλιστα ένας διαδηλωτής αυτοπυρπολήθηκε κραυγάζοντας «κάλλιο να πεθάνεις μια φορά παρά εκατοντάδες φορές καθημερινά».
»Αργότερα ο αριθμός των απεργών πείνας έφθασε τους 6.000 με τη συμμετοχή κρατούμενων από τις φυλακές Μάμακ της Άγκυρας, Ντιγιάρ-Μπεκήρ, Τσόρουμ, Ελαλάζηγ, Μαλάτια, Τσανάκ-Καλέ, Κιρσεχήρ.
»Από τους κατάδικους αγωνιστές της λευτεριάς, που προτιμούν το θάνατο αντί να χάσουν την υπόληψή τους, 4 υπέκυψαν ενώ 200 μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία σε κωματώδη κατάσταση».
Και καταλήγουν:
«Καλούμε κάθε προοδευτικό, δημοκράτη, επαναστάτη καθώς και παρόμοιες οργανώσεις να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα των απεργών πείνας και να δηλώσουν την αντίθεσή τους στη φασιστική χούντα της Τουρκίας».
Οι απεργοί πείνας θα πραγματοποιήσουν πορεία προς την τουρκική πρεσβεία την Παρασκευή το απόγευμα.
Στους απεργούς πολιτικούς φυγάδες συμπαραστέκεται η «Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης». Σε ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει:
«Ο ελληνικός λαός και ο τούρκικος λαός που συνδέονται με πολύχρονους δεσμούς φιλίας δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Με τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη των προοδευτικών δυνάμεων όλου του κόσμου, της ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης ο λαός της Τουρκίας θα νικήσει».


Είδος Τεκμηρίου: Δημοσιεύματα στον Τύπο
Στοιχεία Δημιουργίας
εφημερίδα Τα Νέα
10-08-1983
Αθήνα
Θεματική Ενότητα
Δημοσίευμα σχετικά με απεργία πείνας Τούρκων πολιτικών προσφύγων, εφ. Τα Νέα, 10/8/1983
1251

Τόποι μετακινήσεων προσφύγων

Τόπος Προέλευσης: Τουρκία
Τόπος Εγκατάστασης: Λαύριο