Άρθρο σχετικά με την άφιξη ανήλικων προσφύγων της Κύπρου, εφ. Το Βήμα, 11/9/1974

Άρθρο σχετικά με τα γραφειοκρατικά εμπόδια που αντιμετώπιζαν πρόσφυγες της Ρουμανίας, εφ. Ελευθερία, 4/10/1950
6th August 2019
Απόσπασμα από το φυλλάδιο, “Απάντησις επί των δύο κατά του συνοικισμού των Θρακο-Βουλγάρων και Σέρβων άρθρων του Αιώνος «Η ΕΤΑΙΡΙΑ»”
6th August 2019
1950-1989

Άρθρο σχετικά με την άφιξη ανήλικων προσφύγων της Κύπρου, εφ. Το Βήμα, 11/9/1974

Το καλοκαίρι του 1974 τα τουρκικά στρατεύματα πραγματοποίησαν επιθέσεις στην Κύπρο, καταλαμβάνοντας μέρος του νησιού και φτάνοντας μέχρι τη Λευκωσία. Είχε προηγηθεί στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης Μακαρίου με τη στήριξη της Χούντας στην Ελλάδα. Όταν εισέβαλε ο τουρκικός στρατός στην Κύπρο η Δικτατορία έπεσε και τη διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Υπολογίζεται ότι το 37% του κυπριακού εδάφους καταλήφθηκε από τα τουρκικά στρατεύματα, γεγονός που προκάλεσε σοβαρές προσφυγικές μετακινήσεις. Οι υπολογισμοί για τους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες κυμαίνονται μεταξύ 160.000-230.000. Στα τέλη Αυγούστου του 1974, πηγές του ΟΗΕ τους ανέβαζαν σε 230.000.
Η ελληνική κοινωνία συνέδραμε τους πρόσφυγες, στέλνοντας χρήματα, είδη ρουχισμού, τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης σε αυτούς που είχαν συγκεντρωθεί στους καταυλισμούς της ελληνοκυπριακής πλευράς, ενώ το ελληνικό κράτος παρείχε διευκολύνσεις σε ομάδες Κυπρίων που κατέφυγαν στην Ελλάδα. Με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης ιδιαίτερη μέριμνα αναπτύχθηκε για 400 περίπου ορφανά που τον Σεπτέμβριο του 1974 ταξίδευσαν ασυνόδευτα με πλοίο μέχρι τον Πειραιά, κι από εκεί μεταφέρθηκαν οδικώς στην Ηλεία, όπου φιλοξενήθηκαν από οικογένειες και άλλες δομές για ένα χρόνο. Τα παρακάτω δημοσιεύματα της εφημερίδας "Το Βήμα", αναφέρονται στην πρωτοβουλία αυτή και γενικότερα στη βοήθεια που πρόσφερε η Ελλάδα για την ανακούφιση των προσφύγων που είχαν καταφύγει στο ελληνικό τμήμα του νησιού.

Το Βήμα, 11/9/1974

ΔΙΑΚΟΣΙΑ ΚΥΠΡΙΟΠΟΥΛΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Διακόσια παιδιά που έχασαν τους γονείς τους στην τουρκική εισβολή αναμένονται να φθάσουν απ' την Κύπρο στην Ελλάδα για να μπουν σε κάποιο ίδρυμα, όπου θα συνεχίσουν τη ζωή τους.
Στο μεταξύ, οι 200.000 Κύπριοι πρόσφυγες περνούν τώρα φάση επιβιώσεως, χάρη στην ελληνική αλλά και την διεθνή βοήθεια.
Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Αθ. Τσαλδάρης ανέφερε ότι τις πρώτες 15 μέρες έχουν σταλή στην Κύπρο είδη πρώτης ανάγκης αξίας 242.028.635 εκατομμυρίων δραχμών, τόσο από το υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών όσο και από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, τον Ερυθρό Σταυρό και άλλους φορείς.
[...]
Ο κ. Τσαλδάρης τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα από τις πρώτες ημέρες κάλυψε με τις αποστολές της όλες τις ανάγκες των προσφύγων σε φάρμακα. Από είδη πρώτης ανάγκης έχουν σταλή 170.000 κλινοσκεπάσματα (προσωρινός στόχος 250.000), σκηνές για 40.000 άτομα (χρειάζονται προς το παρόν για 70.000), κλίνες εκστρατείας 10.000.
[...]


Το Βήμα, 24/9/1974

Ήρθαν στην Ελλάδα οι Κύπριοι μαθηταί
ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΘΟΥΝ ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ
Μαθητές και φοιτητές της Κύπρου έφτασαν χθες στο λιμάνι του Πειραιώς από την Κύπρο με το επιβατηγό «Πάτρα». Συνολικά έφτασαν 316 μαθητές και φοιτητές, από τους οποίους 194 μαθητές ηλικίας 6-11 ετών, που θα φιλοξενηθούν στην Ελλάδα από την Ιερά Μητρόπολη Πύργου, 97 φοιτητές που θα φιλοξενηθούν μερίμνη του υπουργείου Παιδείας και 25 μαθητές της Τεκτονικής Στοάς Λάρνακος, που θα φιλοξενηθούν από την Τεκτονική Στοά Πατρών.
Εξ άλλου, με το επιβατηγό «Αταλάντη» έφτασαν χθες στο λιμάνι του Πειραιώς από την Κύπρο 355 πρόσφυγες, ενώ με το επιβατηγό «Οινούσσαι» έφτασαν άλλοι 431 πρόσφυγες.

ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ
ΠΥΡΓΟΣ, 23 Του ανταποκριτού μας.- Στις 6 μ.μ. έφθασαν στον Πύργο 192 Ελληνόπουλα από την Κύπρο που θα τοποθετηθούν σε οικογένειες του Πύργου οι οποίες θα τα φιλοξενήσουν για ένα χρόνο. Τα ελληνόπουλα τα υπεδέχθησαν εκατοντάδες Πυργίων στο οικοτροφείο «Αγία Φιλοθέη» όπου θα διανυκτερεύσουν και αύριο Τρίτη θα τα παραλάβουν οι προσωρινοί κηδεμόνες των. Συνολικά θα τοποθετηθούν σε οικογένειες του Πύργου και της Ηλείας 500 Ελληνόπουλα, βάσει προγράμματος που κατάρτισε επιτροπή με πρόεδρο τον μητροπολίτη Ηλείας κ. Αθανάσιο. Τα παιδιά της Κύπρου παρέλαβαν στον Πειραιά ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Αθανάσιος και ο αιρετός δήμαρχος Γαστούνης κ. Κων. Πεπελάσης.


Είδος Τεκμηρίου: Δημοσιεύματα στον Τύπο
Στοιχεία Δημιουργίας
εφημερίδα Το Βήμα
11-09-1974
Αθήνα
Θεματική Ενότητα
950

Τόποι μετακινήσεων προσφύγων

Τόπος Προέλευσης: Κύπρος
Τόπος Άφιξης: Πειραιάς
Τόπος Εγκατάστασης: Πύργος Ηλείας, Ηλεία