Άρθρο σχετικά με τον επαναπατρισμό εκτοπισμένων πληθυσμών του εμφυλίου πολέμου, εφ. Εμπρός, 2/8/1849

Άρθρο σχετικά με τον εμπρησμό της συνοικίας Κάμπελ και την εμπλοκή προσφύγων, εφ. Μακεδονία, 1/7/1931
6th August 2019
Άρθρο του Σίμου Ιωνά αναφορικά με πρόσφυγες της Βορείου Ηπείρου, εφ. Εμπρός, 29/6/1914
6th August 2019
1940-1949

Άρθρο σχετικά με τον επαναπατρισμό εκτοπισμένων πληθυσμών του εμφυλίου πολέμου, εφ. Εμπρός, 2/8/1849

Κατά τα τέλη του Εμφυλίου Πολέμου και με τη σαφή πια επικράτηση των δυνάμεων του Εθνικού Στρατού έναντι των δυνάμεων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος (ΔΣΕ) συντελείται σταδιακά ο επαναπατρισμός των εκτοπισμένων πληθυσμών (ανταρτόπληκτοι και συμμοριόπληκτοι στη φιλολογία της εποχής). Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο της αναγκαστικής εκκένωσης χωριών και μετακίνησης των κατοίκων τους προς τις μεγάλες πόλεις της περιφέρειάς τους είχε οδηγήσει σε εσωτερική προσφυγική μετακίνηση περισσότερους από 700 χιλιάδες ανθρώπους. Ο επαναπατρισμός τους συντελέστηκε από τις κρατικές αρχές και το στρατό, σε συνεργασία με τις αποστολές διεθνών οργανισμών στην Ελλάδα, όπως του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Οικονομικής Συνεργασίας - πρόδρομο σχήμα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)- ο οποίος συστάθηκε για τη διαχείριση του Σχεδίου Μάρσαλ στην Ευρώπη. Τα επιλεγμένα αποσπάσματα από την εφημερίδα "Εμπρός" της 2ας Αυγούστου 1949 που ακολουθούν, καταγράφουν την περίπτωση επαναπατρισμού 1700 εκτοπισμένων κατοίκων του χωριού Κεραμίδι Μαγνησίας. Οι κάτοικοι του Κεραμιδιού είχαν, από το Μάρτιο του 1948, εκτοπιστεί στο Βόλο όπου και διέμεναν σε δημόσια κτίρια λαμβάνοντας τρόφιμα και οικονομικά βοηθήματα από το Υπουργείο Πρόνοιας. Τα αποσπάσματα αποτυπώνουν με αρκετή γλαφυρότητα και αναδεικνύουν τη συγκρουσιακή φόρτιση της εποχής, πολλαπλές πτυχές του ζητήματος, όπως το πλαίσιο και τη διαδικασία του επαναπατρισμού, το ιστορικό του εκτοπισμού και της μετακίνησής των πληθυσμών, τις κακουχίες του δρόμου επιστροφής, τις πρώτες στιγμές στο χωριό με την αγωνιώδη αυτοψία στα σπίτια τους, για να βεβαιωθούν ότι αυτά στέκουν όρθια ακόμη, έως και τη στρατηγική της επόμενης μέρας, όπως συμπυκνώνεται στην περιγραφή της προμήθειας αγαθών από έναν μπακάλη που επέστρεψε στο χωριό του. Στο δημοσίευμα ξεχωρίζουν οι προσωπικές καταθέσεις μερικών από τους εκτοπισμένους που επανέρχονταν στο τόπο τους και η πρόσληψη αυτής της προσφυγικής εμπειρίας τους.

Τώρα που η ύπαιθρος αναπνέει τον αέρα της ελευθερίας

ΟΙ ΣΥΜΜΟΡΙΟΠΛΗΚΤΟΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ

Μια «κλασσική» ιστορία του συμμοριοπλήκτου ελληνικού χωριού. 1700 χωρικοί επιστρέφουν από τον Βόλον εις το Κεραμίδι. Η δραματική άνοδος στο ορεινό χωριό του Πηλίου.

Βόλος. Το σημαντικώτερον κατόρθωμα της προσπαθείας επαναπατρισμού των Ελλήνων συμμοριοπλήκτων προσφύγων επραγματοποιήθη όταν τελευταία το Ελληνικόν Βασιλικόν Ναυτικόν συνεπλήρωσε την αποβίβασιν των τελευταίων από τους 1700 κατοίκους του χωριού Κεραμίδι, σε μια από τις ανατολικές ακτές του Πηλίου. Οι κάτοικοι του χωρίου αυτού έζησαν σχεδόν ενάμισυ χρόνο στον Βόλο, συντηρούμενοι από το Κράτος. Ήσαν κι αυτοί, μαζί με άλλες 700.000 περίπου Ελλήνων, θύματα του κομμουνιστικού συμμοριτισμού που επί τρία τώρα χρόνια έχει ξεσπιτώσει γέρους, γυναίκες και παιδιά. Η βελτίωσις της στρατιωτικής καταστάσεως, που ήταν συνέπεια της ολοένα αποτελεσματικωτέρας δράσεως του αναδιωργανομένου από την Αμερικανικήν Στρατιωτικήν Αποστολήν Ελληνικού Στρατού, στον οποίον η αποστολή αυτή παρέχει και τις συμβουλές της, επέτρεψε σε 250.000 από τους πρόσφυγας αυτούς να γυρίσουν στα σπίτια τους, σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ο επαναπατρισμός των προσφύγων πραγματοποιείται από την Ελληνικήν Κυβέρνησιν με την συνεργασίαν και την βοήθειαν της εδώ Αποστολής της Οργανώσεως Οικονομικής Συνεργασίας (ΟΟΣ), δηλαδή της υπηρεσίας που έχει συσταθή δια την παροχήν της βοηθείας, βάσει του σχεδίου Μάρσαλ. Οι αρμόδιοι ελπίζουν ότι κατά το τέλος του 1949 θα απομένουν στα κέντρα ασφαλείας μόνον 200.000 πρόσφυγες και που οι περισσότεροι θα είναι από τα χωριά της περιοχής των συνόρων. Οι άλλοι πάνω από μισό εκατομμύριο θα έχουν γυρίση πάλι στα χωριά τους όπου θα έχουν ξαναρχίσει την κανονική τους ζωή, παράγοντας προϊόντα χρήσιμα, για την οικονομία της χώρας εκεί που ως τώρα προκαλούσαν μια σοβαρή αφαίμαξι. […]


Είδος Τεκμηρίου: Δημοσιεύματα στον Τύπο
Στοιχεία Δημιουργίας
Εφημερίδα Εμπρός
Εφημερίδα Εμπρός
2-8-1949
Αθήνα
Θεματική Ενότητα
"ΟΙ ΣΥΜΜΟΡΙΟΠΛΗΚΤΟΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ"
1095

Τόποι μετακινήσεων προσφύγων

Τόπος Προέλευσης: Βόλος
Τόπος Εγκατάστασης: Κεραμίδι Μαγνησίας